Γενικά για το Μέλι

Το μέλι παράγεται από το νέκταρ που συλλέγουν οι μέλισσες από τα λουλούδια ή από τους φυσικούς χυμούς και το εναποθέτουν στην κυψέλη τους. Εκεί χάνει μεγάλο μέρος της υγρασίας του και φθάνει στη συνηθισμένη υγρασία του μελιού (14-18%).

Το μέλι αποτελούσε μέχρι τον 18ο αιώνα τη μόνη ζαχαρώδη τροφή για άνθρωπο, ενώ οι ευεργετικές του επιδράσεις στην υγεία ήταν ήδη γνωστές από την αρχαιότητα. Το μέλι δρά ευεργετικά στην καρδιά, το συκώτι και στο πεπτικό σύστημα. Επίσης, δρα κατά της κοπώσεως, διευκολύνει την αφομοίωση του ασβεστίου και δραστηριοποιεί την οστεοποίηση, ανακουφίζει και σε πολλές περιπτώσεις θεραπεύσει τις εσωτερικές διαταραχές, τα έλκη στομάχου, την αϋπνία, τον πονόλαιμο.

Σε εξωτερική χρήση, θεραπεύει εγκαύματα, πληγές, ρινοφαρυγγικές παθήσεις, χάρη στην παρουσία υπεροξειδίου του υδρογόνου (οξυζενέ) και την υψηλή συγκέντρωση ζακχάρων. Με λίγα λόγια, το μέλι αποτελεί έναν πολύτιμο σύμμαχο του ανθρώπινου οργανισμού.

Η παραγωγή και η ποιότητα του μελιού και ειδικότερα η παραγωγικότητα του μελισσιού εξαρτάται από παράγοντες, οι βασικότεροι από τους οποίους είναι οι καιρικές συνθήκες, το είδος της χλωρίδας, η υγεία του μελισσιού, αλλά και οι γνώσεις και το μεράκι του μελισσοκόμου.