Βασιλικός Πολτός

Ο βασιλικός πολτός είναι η άσπρη κρεμώδης ουσία, η οποία παράγεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των εργατριών μελισσών. Είναι η ουσία με την οποία τρέφονται οι ενήλικες βασίλισσες, καθώς και οι προνύμφες που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες. Οι προνύμφες που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες τρέφονται αποκλειστικά με βασιλικό πολτό κάθε μέρα, ενώ εκείνες που προορίζονται για εργάτριες, μετά την τρίτη μέρα τρέφονται με μείγμα από νέκταρ και γύρη. Το αποτέλεσμα είναι, οι βασίλισσες να αναπτύσσονται μέσα σε 16 ημέρες και να έχουν 42% μεγαλύτερο μέγεθος και 60% περισσότερο βάρος από τις εργάτριες. Επίσης, το γενετικό τους σύστημα είναι πλήρως αναπτυγμένο, ενώ η διάρκεια ζωής τους είναι μεγαλύτερη (2 έως 4 χρόνια). Χάρη στην τροφή από βασιλικό πολτό, η βασίλισσα έχει μεγάλη παραγωγικότητα και είναι σε θέση να γεννάει καθημερινά μέχρι 1200 αυγά. Αντίθετα, οι εργάτριες δεν γεννούν αυγά, ολοκληρώνουν την ανάπτυξή τους μέσα σε 21 μέρες και και ζουν λιγότερο (35-46 ημέρες).

Ο βασιλικός πολτός δεν αποτελεί, ουσιαστικά, μελισσοκομικό προϊόν, αφού αυτός δεν αποθηκεύεται από τις εργάτριες στην κυψέλη, όπως συμβαίνει με το μέλι. Ο μόνος τρόπος για να το συλλέξει κανείς είναι κατά τη διάρκεια διατροφής της βασίλισσας και των προνυμφών. Οι προνύμφες ταϊζονται με άφθονο βασιλικό πολτό, τον οποίο δεν μπορούν να καταναλώσουν πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα αυτός να συσσωρεύεται στα κελιά και να είναι δυνατή η συγκομιδή του.

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του βασιλικού πολτού είναι πολυάριθμες και τα οφέλη για την υγεία του ανθρώπου σημαντικά: Ευνοεί την οξυγόνωση των ιστών, διεγείρει την όρεξη, ενισχύει τη μνήμη και την αντοχή στις ασθένειες, δρα ως αναλγητικό, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, τονώνει το νευρικό σύστημα χάρη στην ακετυλοχολίνη που περιέχει, προστατεύει από το άγχος και την κατάθλιψη. Επίσης, ενισχύει την αναπαραγωγική διάθεση και βελτιώνει τη γονιμότητα ανδρών και γυναικών.